נישואים, כמו החיים עצמם, מורכבים למדי ומשלבים עליות ומורדות, הצלחות וכישלונות ועוד פרמטרים שכל עוד "הכל טוב", ניתן להתנהל בתוכם, אך כשמתחילים הסדקים, הם עלולים למוטט את הכל.
נקודת ההנחה במאמר זה כי בני זוג בעת גירושין, מעוניינים להעביר את דירת המגורים המשותפת שלהם לאחד מבני הזוג ובהסכמה.
ואם חיי הנישואין מורכבים, בוודאי שכך גם תהליך הגירושין. יש בו הרבה מאוד אמוציות מכל הסוגים, דאגה מהעתיד לבוא, עניינים של רכוש וכמובן סוגיות הקשורות לילדים.
אחד האתגרים המהותיים בתהליך מתמקד בנושא הרכוש ובעיקר בכל הקשור לבית המגורים המשותף. בפרידה יש צורך לבצע חלוקה ולא מעט פעמים הדיון על נושא הבית או הדירה מהווה נקודת משבר אמיתית. מעבר לעובדה שמדובר על נכס יקר מבחינה כספית, ואולי ההשקעה היקרה ביותר שאדם או זוג עשו בחייהם, יש כאן גם אלמנט רגשי, פירוק הבית הלכה למעשה, ברמה הכי ברורה.
כאשר באים לדון על חלוקת דירת המגורים יש לבדוק האם הנכס רשום על שני הצדדים? מהי יתרת המשכנתא? האם נרכש במשותף? האם הגיע עם אחד הצדדים ונרכש באופן עצמאי ע"י אחד הצדדים ?(ולא נחתם אודותיו הסכם ממון) האם הנכס הועבר בירושה רק לצד אחד ורשום על שמו? או כאשר הנכס נמנה על רכוש חיצוני לכאורה ביחס לרכוש המשותף.
כאשר מדובר על בית בו שני הצדדים שותפים מלאים והנכס רשום על שניהם, האפשרויות העומדות בפני הצדדים הם או למכור את הנכס לצד ג' ולהתחלק בתמורה שתתקבל לאחר קיזוז הוצאות, או שצד אחד יקנה את חלקו של הצד השני בנכס ויישאר לגור בו ובמקרה של אי הסכמה בין בני הזוג יינתן צו לפירוק שיתוף במקרקעין ומינוי כונס נכסים.(ראה מאמר נפרד)
במקרה בו הדירה רשומה על צד אחד בלבד, ללא הסכם ממון המסדיר במדויק את מעמד הנכס, והצד השני דורש את חלקו בבית או בדירה, עליו להוכיח כי נוצרה במהלך השנים כוונת שיתוף והובטחה לו הזכות העתידית בנכס או השתתפות בשיפוץ הדירה ו/או השקעה בהרחבה וכנגד אסמכתאות על כך ו/או הערכת שמאי מקרקעין.
לפי סע' 4א לחוק מיסוי מקרקעין, העברת זכויות במקרקעין בין בני זוג הנעשית עפ"י פס"ד שניתן אגב הליכי גירושין אינה בגדר מכירה ולכן, בן הזוג מקבל הזכות נכנס בנעליו של בן הזוג מעביר הזכות ואין בחיוב במס שבח/רכישה.
ניתן להנות מכך גם במצבים הבאים:
- הסכם גירושין בין בני זוג נשואים .
- הסכם גירושין עקב התרת נישואין( ביהמ"ש לענייני משפחה)
- הסכם ממון שניתן אגב הליכי גירושין
- הסכם פרידה בין בני זוג/ידועים בציבור
חשוב לזכור כי כאשר בן זוג מקבל זכות במקרקעין אגב גירושין חלה עליו תקופת צינון של 18 חודשים מהמועד שהוא ובת זוגו(בו הזוג המעביר) היו בעלי הדירה וזאת על מנת להינות מפטור ממס שבח בעת מכירת הדירה יחידה מזכה.
בעניין היטל השבחה, שהעברת זכויות בדירה אגב גירושין אינה נחשבת למימוש, קרי, מכירה מאחר ומדובר בהעברה מכוח דין- ראה דברי כב' השופט ריבלין בע"א 6126/98 חברת חלקה 510 גוש 6043 בע"מ(פירוק מרצון ) נ ועדה מקומית לתכנון ובנייה חולון. עם זאת יודגש כי אין מדובר בפטור אלא בחיוב נדחה של היטל השבחה(שבמידה ויחול) יישא בו מקבל הזכות בעתיד כאשר ירצה למכור את הדירה.
חשוב מאוד להקפיד על הסדרת רישום הזכויות בלשכת רישום מקרקעין(טאבו), חברה משכנת ורשות מקרקעי ישראל וברשות המיסים ובמוסדות המוניציפאליים(עירייה/מועצה וכיוצ"ב).
חשוב מאוד להבין עוד טרם הליך הגירושין מה הסטטוס של הדירה וכיצד ניתן להתנהל נכון על מנת לקבל את מלוא הזכויות מחד ו/או לשמור על הזכויות על מנת שלא יאבדו שלא לצורך.
אשמח ללוות אתכם בכל הקשור לנושאי המקרקעין בתהליך גירושין.
בברכה,
עו"ד אליהו גבריאל
054-450-0750
אתר: www.gavriellaw.co.il
מאמר זה מהווה תמצית ואינו מהווה בשום אופן ייעוץ משפטי וכל מקרה נדון לגופו ומומלץ להיעזר בשירותי עו"ד המתעסק בתחום
המאמר נכתב ביולי 2021