ביטול הפטר בהליך חדלות פירעון

ביום שישי האחרון עיינתי לתומי במדור מודעות משפטיות מטעם הממונה על חדלות פירעון (פשיטת רגל) ונדהמתי לגלות כי הבקשות לביטול צו הפטר ובקשות לחדלות פירעון מהווה כ 30% מכמות הבקשות שהוגשו לממונה, נתון מדהים ואבסורדי לכל הדעות שיש לתת עליו את הדעת!!!

הליך ההכנה להגשת הבקשה לחדלות פירעון הוא ארוך יסודי ומדוקדק ולא ניתן לדלג על השלבים כי אחרת יהא נדון לכישלון. יודגש כי ללא שיתוף פעולה מצד החייב/ת לא ניתן להצליח בהליך.  

  1. בירור חובות והתחייבויות החייב. 
  2. תחקור של החייב/ת ומשפחתו אודות אורחות חייו, הסיבות וכיוצ"ב. 
  3. בירור עם היחיד והזוכים אפשרויות לפריסת חובות או הסדרי חוב פרטניים. 
  4. איסוף כל מסמכי הזכויות והנכסים ע"ש החייב ובחינת הנתונים. 
  5. בהיעדר יכולת הגעה להסדרים איסוף המסמכים הדרושים לצורך הבקשה לחדל"פ.
  6. איסוף מסמכי הוצאות והתחייבויות החייב.  
  7. מסמכים רפואיים ו/או צרכים מיוחדים במידה הצורך. 
  8. הגשת בקשה לחדלות פירעון. 

עבודה שיטתית,  סדורה לפני הגשת הבקשה עשויה למנוע הפתעות, עוגמת נפש, בזבוז זמן ומשאבים יקרים.  

לעיתים קרובות הסיבה לכך שהאדם המגיע לחדלות פירעון הינה סיבה התנהגותית שהצורך ל"רפא" ולשקם זועק כי אחרת הוא עלול לחזור על מעשיו ומכאן קם צורך בביצוע הדרכה. 

הדרכה של החייב/ת במהלך הליך חדלות פירעון

במהלך ההליך אני מקיים במשרדי פגישות הדרכה עם החייב/ת ובני משפחה לעיתים ובו הסבר מקיף לגבי ההתנהגות בהליך וכן לגבי ההתנהלות היומיומית של החייב/ת ובן/ת הזוג ולעיתים אף בני משפחתם.   

ההדרכה כוללת מתן דוגמאות והסבר מקיף אודות קשת המקרים ובחינה האופי והגבולות של כל הוצאה ו/או התחייבויות של החייב בהליך החדל"פ ואופן הכנת והגשת הדוחות הדו חודשיים כפי שמחויב להגיש לנאמן ולממונה על החדל"פ ולרבות ביצוע סימולציה וניתוח דוחות לדוגמא. 

המטרה: להטמיע אצל היחיד/ה את השינוי באורח חייו. למשל, באחד התיקים, הבנתי במסגרת תחקיר עומק שביצעתי כי היחיד, אדם נדיב שנותן מתנות בשווי רב בשמחות משפחתיות, דבר שאינו עולה בקנה אחד עם ההליך ויש לנתב אותו כפי רוח ההליך ובכדי למנוע כישלון. 

חשוב לומר שהמידע הרב הזורם ברשת אינטרנט, לא תמיד מתאים למקרה של אותו לקוח ויש צורך כמעט מעל 90% מהמקרים לבצע התאמה למקרה הספציפי של הלקוח שזקוק "לחישוב מסלול מחדש"  לכיוון המתאים לאישיותו ואורחות חייו, צרכיו, חובותיו, מצב משפחתי ורפואי ועתידו. 

פעמים רבות אני נתקל באתגרים במהלך הליך חדלות הפירעון ולכן עו"ד בעל ניסיון ארוך בשנים מיומן ובקיא בייצוג חייבים בהליכי פשיטת רגל/חדלות פירעון בבתי המשפט שהתמודד עם אתגרים רבים במסגרת ההליך וכך יודע כיצד לפתור ו/או להימנע מהפתעות ו/או תקלות ככל שניתן. 

חשוב להבין כי הדרכה נכונה ומתאימה להתנהגות כלכלית אחרת ממה שהיחיד/ה היה מורגל בה עשויה להקל ולשקם את החייב ולאפשר לו פתיחת דף חדש בחייו ויותר מכך להוות דוגמא לחינוך ומופת בעיני ילדיו להתנהגות כלכלית נכונה ובריאה.  

מהם הסיבות לפי חוק חדלות פירעון לביטול הפטר שניתן? 

תחילה, נסביר שוב הפטר משמע, פטור מתשלום חובות עבר שלא ניתן לפרוע מכספי קופת הנשייה. 

לפי סע' 176 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי תשע"ח- 2018 החדש אשר נכנס לתוקף ב15.9.2019, ביהמ"ש יכול להורות על ביטול הפטר בכל עת, קרי גם באופן רטרואקטיבי ולהורות על שינוי בצו לשיקום כלכלי וכן על הארכת תקופת התשלומים במידה ונתקיימו אחד מהאירועים הבאים: 

  1. התגלו עובדות חדשות שאילו היו ידועות לביהמ"ש לפני מועד מתן ההפטר היה בהן סיבה להאריך את תקופת התשלומים, ז"א מעל 36 חודשים ובכפוף לסע' 163 (ג) – (ה) .  
  2.  היחיד לא סייע או לא שיתף פעולה עם הנאמן או הפר תנאי מהותי מתנאי הצו לשיקום כלכלי.  

לפי חוק החדלות פירעון החדש, ביטול ההפטר אינו פוגע בתוקפם של מכירה, העברה, תשלום או פעולה משפטית אחרת שנעשו כדין 

מהי התוצאה של ביטול צו הפטר? 

למעשה מדובר בחזרה למצב הקודם טרם פתיחת ההליך, משמע החייב ייחשף שוב לתביעות משפטיות, המשך הליכי גבייה בהוצל"פ ולרבות עיקול שכר, הגבלות וכיוצ"ב והתנהלות פרטנית מול הנושים הרבים. 

חשוב מאוד להיעזר בעו"ד המתמחה בתחום חדלות פירעון ובמטרה לסייע בדרך הטובה והמקצועית ביותר. 

מוזמנים לפנות אלי בכל שאלה ואשמח ללוות אתכם יד ביד,

בברכה,

עו"ד אליהו גבריאל

054-450-0750

אתר: www.gavriellaw.co.il

מאמר זה מהווה תמצית ואינו מהווה בשום אופן ייעוץ משפטי וכל מקרה נדון לגופו ומומלץ להיעזר בשירותי עו"ד המתעסק בתחום   

המאמר נכתב באוגוסט 2021