תקופת הביניים ממתן צו פתיחת הליכים עד מתן צו שיקום כלכלי

לאחר הגשת בקשה לחדלות פירעון לממונה על חדלות פירעון ושיקום כלכלי המצוי תחת כונס הנכסים הרשמי(מטעם המדינה) החייב(יחיד) ממתין לקבלת צו לפתיחת הליכים ובו הוראות לתקופת ביניים עד למתן צו לשיקום כלכלי. 

במהלך תקופת ביניים זאת שהיא קריטית מאוד לקבלת ההפטר המיוחל(ראה מאמר נפרד בעניין הפטר) נעשות פעולות ובדיקות רבות בכדי להגיע לקו הסיום ולאפשר לו לעמוד בתוכנית לשיקום כלכלי כדי שייצא לדרך חדשה.   

לפי סעיף 141 לחוק חדלות פירעון, בתקופת ביניים זו חלות על היחיד ההגבלות הבאות: הגבלה או החזקה של דרכון ישראלי, צו עיכוב יציאה מהארץ, הגבלה כלקוח מוגבל מיוחד לפי חוק שיקים ללא כיסוי, הגבלת שימוש בכרטיס אשראי  למעט כרטיס חיוב מיידי(דביט) , הגבלה על הקמת תאגיד או השתתפות שיש בה בכדי לפגוע בנושים או בצד ג'.    

 האם ניתן להסיר מגבלה במהלך תקופת הביניים? 

לפי סעיף 143 לחוק חדלות פירעון קיימת סמכות לממונה על חדלות פירעון(הממונה") ובתנאי שניתנה לנושים הזדמנות להשמיע את טענותיהם להסיר מגבלה אחת או יותר או לקבוע כי ההגבלה תחול באופן תחול באופן חלקי ובלבד שהגיע למסקנה כי הדבר יהיה מוצדק והוא יהיה רשאי להתנות זאת בהפקדת ערבות.

חוק חדלות פירעון מאפשר לממונה להסיר מגבלה לתקופה שיקבע גם מבלי שנתן לנושים אפשרות להשמיע את טענותיהם ובלבד שסבר כי הסרת ההגבלה נחוצה באופן מידי 

בדיקת מצבו הכלכלי של היחיד

לפי חוק חדלות פירעון עם מינוי הנאמן הוא יחל בבדיקה מקיפה של מצבו הכלכלי של היחיד ולרבות: הכנסות, הוצאות, חובות, התחייבויות ונכסיו, בירור הנסיבות שהובילו למצבו הכלכלי. 

בנוסף, היחיד חייב לדווח הן לממונה והן לנאמן באמצעות הגשת דוחות כספיים דו חודשיים ובהם יפרט את הוצאותיו והכנסותיו החודשיות, תשלום החודשי לממונה ולרבות הכנסות בן/בת זוג.  

בפועל ומניסיון ארוך בשנים, חייבים רבים נכשלים בהגשת הדוחות מוטעים וישנם שלא מגישים כך שמומלץ להיעזר המתמחה בתחום.   

לנאמן ישנה סמכות בירור לגבי מצבו הכלכלי של היחיד והוא יכול לזמן אותו לחקירה והיחיד זכאי לייצוג עו"ד בחקירה. בנסיבות מיוחדות מוצדקות הנאמן יכול לבצע בירור בעצמו או באמצעות עובדי מדינה.    

בסיום הבדיקה ולא יאוחר מ-9 חודשים ממועד מינוי הנאמן, הוא יגיש דוח ממצאי בדיקה לממונה ובו ממצאיו אודות מצבו הכלכלי של החייב/יחיד והנסיבות שהובילו לכך. גם היחיד והנושים יכולים להגיש את תגובתם לדוח זה בתוך 30 ימים. 

הצעת הממונה לצו שיקום כלכלי והדיון בה 

לפי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי על הממונה להגיש לביהמ"ש בתוך 60 ימים מקבלת הדוח ממצאי הבדיקה מידי הנאמן, את הצעתו תכנית לשיקום כלכלי של היחיד – להלן הצעת ממונה

במסגרת הצעת הממונה ייכללו, התייחסות לכל העניינים לפי צו השיקום הכלכלי(ראה מאמר נפרד) וכן הממצאים של בסיסם גובשה ההצעה, תנאים על חובת תשלומים או מתן הפטר או הפטר לאלתר  קיצור או הארכת תקופת התשלומים.

האם ניתן להפעיל עסק עצמאי במהלך תקופת שבמסגרת הליך חדלות פירעון?  

חוק חדלות מאפשר הקמת עסק עצמאי במהלך חדלות הפירעון וזאת כפוף לכך שהממונה שוכנע כי הפעלת העסק לא תיפגע בשיקום הכלכלי של היחיד או בנושים והוא רשאי להציב תנאים ולקבוע מגבלות לגבי הפעלת העסק העצמאי. 

על מנת לבדוק באם את /או אתה מתאימים להליך זה ולשמוע על יתרונות וחסרונות והאם ההליך אינו נוגד ולא פוגע בעניינים אחרים ואינטרסים עליהם תרצו לשמור, אני מזמין אתכם להתייעץ איתי, אשמח ללוות ולהביא אתכם לחוף מבטחים

בברכה,

עו"ד אליהו גבריאל 

054-450-0750

אתר: www.gavriellaw.co.il

מאמר זה מתייחס להליכים שנפתחו החל מ15.9.2019 ומהווה תמצית ואינו מהווה בשום אופן ייעוץ משפטי וכל מקרה נדון לגופו ומומלץ להיעזר בשירותי עו"ד המתעסק בתחום   

המאמר נכתב ביוני 2021