לא אחת אני נתקבל בפניות של ישראלים שנמלטו לחו"ל בשל צבירת חובות רבים ומנועים לשוב ארצה מפחד מפני הנושים הרבים והליכי הוצאה לפועל , כגון: צו עיכוב יציאה מהארץ ו/או הגבלת אי חידוש דרכון ישראלי וכיוצ"ב עיקולים והגבלות. עניין זה מדיר שינה מבני משפחתם החיים בארץ המעוניינים שבני משפחתם הגרים בחו"ל ישובו להתגורר בארץ בחיק משפחתם ללא מגבלות.
בחלק מהמקרים, ישראלים המתגוררים בחו"ל יודעים כי קיימים לחובתם מס' תיקי הוצל"פ בארץ וחוששים שמא יוודע למי מהזוכים כי הוא נמצא בארץ הוא יגיש מייד בקשה לצו עיכוב יציאה מארץ נגדו ולפיכך, חוששים להגיע ארצה.
חשש נוסף, קיים בקרב ציבור חייבי המזונות אשר כתוצאה מפחד הליכי גבייה בישראל, בוחרים לעבור למדינה זרה אך המחיר האישי והמשפחתי שהם משלמים הוא גבוה מאוד ולאין שיעור.
לעיתים קיים חוב אשר מצוי בבית המשפט מבלי שלחייב יש ידיעה על כך והזוכה מקבל פס"ד בהיעדר הגנה ומכח זאת הוא פותח תיק בהוצאה לפועל כנגד החייב ומבלי שזה יודע על קיומו.
במקרים אחרים, חייבים המותירים אחריהם שובל של חובות ונושים רבים ומפחד כי יינקטו נגדם הליכי הוצל"פ והם בוחרים להימלט לחו"ל עד יעבור זעם…
בפועל החובות לא נמחקים מעצמם וקיימים זוכים רבים הפועלים ללא ליאות לגביית הכספים.
לפי סע' 101 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי תשע"ח 2018 אשר נכנס לתוקף ב15.9.2019 ובא במקום פקודת פשיטת הרגל (חוק פשיטת רגלהקודם) נקבע כי הליכי חדלות פירעון לגבי חייב שהוא יחיד- קרי, לא תאגיד(חברה) לא יינקטו הליכי חדלות פירעון לפי חלק זה לגבי יחיד(חייב)אלא אם כן מתקיים לגביו אחד מאלה:
- מרכז חייו במועד הגשת הבקשה לצו פתיחת הליכים או במועד מוקדם יותר החל בששת החודשים שקדמו למועד האמור, הוא בישראל.
- במועד הגשת הבקשה לצו פתיחת הליכים יש לחייב נכסים בישראל או שהוא מנהל עסקים בישראל.
יושם לב כי סעיף 102 לחוק חדלות פירעון מאפשר ל-3 גורמים להגיש בקשה לצו פתיחת הליכים נגד חייב: היחיד(החייב), הזוכה, היועץ המשפטי לממשלה.
בפועל, ניתן להתמודד עם סיטואציות המורכבות לעיל בצורה מקצועית ולפתור את הבעיה אחת ולתמיד ע"י מחיקת חובות רבים כאשר למעשה סל האפשרויות הוא רחב מאוד, דבר המותיר קרקע נוחה ליצירתיות שבה שני הצדדים ייצאו נשכרים.
במקרים רבים ניתן להגיע להסדרים מהירים מול הנושים על דרך של תשלום חובות מופחת מבלי להזדקק להליכים משפטיים של חדלות פירעון וזוהי הדרך המהירה והיעילה לצאת ממעגל החובות ולשוב ארצה ולחיות בה ללא מגבלות.
יתרון נוסף, חייב המתגורר בחו"ל יכול לנהל מו"מ ללא חשש כי שכרו או הכנסתו בחו"ל תעוקל ו/או יינקטו כנגדו הליכים מאחר והסיכויים לכך שואפים לאפס(אם כי גם זה קורה במקרים מסויימים) דבר שנותן להם יתרון ושקט נפשי להגיע להסדר מול הנושה.
אז מה עושים?
פונים לעורך דין בישראל המתעסק בתחום הוצאה לפועל וחדלות פירעון והוא מקבל מהחייב פרטים ראשוניים כמו היקף החובות, שמות הזוכים וכיוצ"ב וכן צילום דרכון ישראלי ותעודת זיהוי ויפוי כחב ואמצעותם הוא פועל בשמו של החייב ומבצע בדיקה מעמיקה אודות נכסים בישראל.
לאחר קבלת מידע מיקף אודות החובות וכן הנכסים של החייב ישראל(במידה ונותר מהם משהו) ולימוד התיק על בוריו, אזי ניתן לפנות לזוכים ולהגיע עמם להסדרים נוחים תוך הפחתה משמעותית של החובות.
כמובן, שהסדרי החוב נעשים מול הנושים הרבים במקביל ובתיאום ובשקיפות עם החייב ו/או מי מטעמו, ובתוך מסגרת האפשרויות שלו ותוך ביצוע חקירה מדויקת ונכונה ובהתאם לעיקרון שהסכומים המועברים לזוכים מותאמים ליכולות החייב באופן שיעמוד בהם ולא חלילה להכשילו.
ניהול נכון, מהיר ואסטרטגי של המשבר, בדיקה מקיפה, ניצול נכון ומדוייק של הנתונים של החייב הן השליליים והן החיוביים עשויים להביא לסיום את מעגל החובות הבלתי נגמר ולאפשר את הגעתו ארצה ללא מגבלה.
חשוב מאוד לפעול במהירות ולהיעזר בעו"ד המתמחה בהוצאה לפועל וחדלות פירעון ובמטרה לסייע לחייב ובני משפחתו להתמודד מול הנושים השונים בדרך הטובה ויעילה והמיטבית ביותר. אם גם אתם ניצבים בפני מצוקה מול הנושים אני כאן למענכם,
מוזמנים לפנות אלי בכל שאלה ואשמח ללוות אתכם יד ביד,
בברכה,
עו"ד אליהו גבריאל
054-450-0750
אתר: www.gavriellaw.co.il
המאמר לעיל מתייחס להליכים שנפתחו החל מ15.9.2019 ומהווה תמצית ואינו מהווה בשום אופן ייעוץ משפטי וכל מקרה נדון לגופו ומומלץ להיעזר בשירותי עו"ד המתעסק בתחום
המאמר נכתב ביולי 2021