חוק הירושה, התשכ"ה- 1965 והדין עוסקים בירושה וחלוקת עיזבונו של המנוח בתרחישים שונים.
לפי החוק קיימים 2 סוגי ירושה, דהיינו, ירושה עפ"י צוואה או ירושה ע"י דין.
ירושה עפ"י דין
משמע, כאשר המנוח לא הותיר אחריו צוואה אזי היורשים הינם קרובי משפחתו של הנפטר ובמידה ולנפטר אין קרובי משפחה אזי עזבונו עובר באמצעות האפוטרופוס הכללי.
על מנת לחלק את הירושה בין היורשים שהם קרובי המשפחה של הנפטר יש להגיש לרשם לענייני ירושה או לבית הדין הדתי בקשת צו ירושה.
מי יכול לרשת עפ"י דין?
כאמור בהיעדר צוואה לפי חוק הירושה, ירושתו מתחלקת באופן שווה בין בן /בת זוג הנפטר לבין ילדיו. בן הזוג הנותר בחיים גם זכאי לרשת את המטלטלין והרכב שהותיר אחריו הנפטר ובמקרים מסוימים האלמנה יכולה להגיש תביעה כנגד העיזבון דמי מזונות, כתובה ותוספת כתובה.
סעיף 55 לחוק הירושה קובע כי זכותם של "ידועים בציבור" הינה שוות ערך לבן זוג נשוי אך על הבן זוג/בת זוג הנותר/ת בחיים הנטל להוכיח שהם חיו כידועים בציבור, לא היו נשואים לאחרים וקיימו משק בית משותף.
בן הזוג יורש את כל העיזבון וזאת במקרה והנפטר לא הותיר אחריו ילדים, הורים ואחים.
כאשר הנפטר לא הותיר אחריו ילדים ו/או בת זוג אזי ירושתו עוברת להוריו, לאחיו.
כאשר הנפטר הינו ערירי אזי ניהול העיזבון הינה בסמכות האפוטרופוס הכללי ובהתקיים תנאים מסוימים עובר הרכוש לקופת המדינה
האם ניתן להסתלק מירושה?
ניתן להסתלק מירושה מחלקו בעיזבון המנוח ובתנאי שיירשם תצהיר חתום ומאומת. במקרה והמסתלק הינו קטין או פסול דין- הדבר כפוף לאישור ביהמ"ש.
מהי ירושה עפ"י צוואה?
צוואה הינו מסמך שבו אדם כותב מה ייעשה ברכושו ובנכסיו לאחר מותו.
כיצד ניתן לערוך צוואה?
- בכתב יד- משמע בכתב ידו של המצווה.
- בעדים- משמע צוואה הנערכת ע"י המצווה וישנם 2 עדים בני 18 ומעלה שנוכחים בעת החתימה על הצוואה ע"י המצווה. במקרה זה ניתן להדפיס את הצוואה.
- בפני רשות- משמע, בפני נוטריון, או בית דין דתי, רשם לענייני ירושה
- בעל פה- בד"כ מדובר בצוואת "שכיב מרע" שנאמרת בעל פה, כלומר ע"י אדם הנוטה למות או אדם הרואה האת המוות מול עיניו וכמובן בנסיבות מוצדקות לכך.
מה עושים על מנת לתת תוקף משפטי לצוואה?
יש להגיש את הצוואה לרשם לענייני ירושה בבקשה למתן צו קיום צוואה.
האם ניתן בתנאים מסוימים לתקן פגמים טכניים בצוואה?
סעיף 32 לחוק הירושה, קובע כי בעת שנפלה טעות סופר או טעות בתיאורו של אדם או של נכס, בתאריך או מספר ואפשר להבין בצורה ברורה מהי כוונות המנוח אזי לרשם הירושה או לביהמ"ש הסמכות לתקן זאת במידה והדבר עובר אליו לפי התנגדות למתן צו קיום צוואה.
מהי צוואה סתומה?
לפי סעיף 33 לחוק הירושה כאשר לא ניתן להבין מתוך הצוואה למי המנוח מצווה או לא ניתן להבין מה הוא מצווה או כאשר לא ניתן להבין את משמעות הצוואה אזי המשמעות המשפטית שהצוואה בטלה.
צוואה שביצועה לא חוקי, לא מוסרי או בלתי אפשרי?
לפי סעיף 34 לחוק הירושה המשמעות היא שהצוואה בטלה.
הוראות צוואה שנעשתה מחמת אונס, איום השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית?
סעיף 30 לחוק הירושה קובע כי צוואה שנעשתה מחמת אונס, איום השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית אזי היא בטלה ואולם נטל השכנוע והראייה מוטלים על כתפי המתנגד.
תרגום מסמך
תקנות הירושה קובעות כל מסמך שמוגש לרשם הירושה או לביהמ"ש שהוא בשפה זרה יצורף לו תרגום לעברית או ערבית המאושר ע"י נוטריון מלבד השפה האנגלית. ביהמ"ש וסמך לפסוק על תרגום מסמך גם אם הוא בשפה האנגלית.
תקנות הירושה קובעות כל מסמך שמוגש לרשם הירושה או לביהמ"ש שהוא בשפה זרה יצורף לו תרגום לעברית או ערבית המאושר ע"י נוטריון מלבד השפה האנגלית. ביהמ"ש וסמך לפסוק על תרגום מסמך גם אם הוא בשפה האנגלית.
בשנת 2005 תוקן חוק הירושה וניתן שבני זוג יערכו צוואה הדדית מתוך הסתמכות של בן זוג אחד על בן הזוג הנותר בחיים ולפיכך אפשרות ביטול הצוואה מוגבלת בחוק.
האמור לעיל מהווה תמצית ואינו מהווה בשום אופן ייעוץ משפטי וכל מקרה נדון לגופו ומומלץ להיעזר בשירותי עו"ד המתעסק בתחום
אוקטובר 2017