נישואים, כמו החיים עצמם, מורכבים למדי ומשלבים עליות ומורדות, הצלחות וכישלונות ועוד פרמטרים שכל עוד "הכל טוב", ניתן להתנהל בתוכם, אך כשמתחילים הסדקים, הם עלולים למוטט את הכל.
נקודת ההנחה במאמר זה כי בני הזוג אינם מסכימים ביניהם על חלוקת הזכויות בדירת המגורים המשותפת שלהם בעת גירושין.
ואם חיי הנישואין מורכבים, בוודאי שכך גם תהליך הגירושין. יש בו הרבה מאוד אמוציות מכל הסוגים, דאגה מהעתיד לבוא, עניינים של רכוש וכמובן סוגיות הקשורות לילדים.
מחלוקות על רכוש בכלל ודירת המגורים המשותפת מהווה אחד מסלעי מחלוקת והאתגרים המהותיים בתהליך הגירושין –נקודת משבר אמיתית. מעבר לעובדה שמדובר על נכס יקר מבחינה כספית, ואולי ההשקעה היקרה ביותר שאדם או זוג עשו בחייהם, יש כאן גם אלמנט רגשי, פירוק הבית הלכה למעשה, ברמה הכי ברורה.
כאשר באים לדון על חלוקת הרכוש ודירת המגורים המשותפת יש לבדוק האם הנכס רשום על שני הצדדים? מהי יתרת המשכנתא? האם יש חובות נוספים? האם נרכש במשותף? האם נרכש לפני הנישואין? (ולא נחתם אודותיו הסכם ממון) האם הנכס הועבר בירושה רק לצד אחד ורשום על שמו? האם נרשמה הערת אזהרה עבור מאן דהוא? האם קיימות חריגות בנייה? וכיוצ"ב.
כאשר מדובר על בית בו שני הצדדים שותפים מלאים והנכס רשום על שניהם, האפשרויות העומדות בפני הצדדים הם או למכור את הנכס ולהתחלק בסכום, או שצד אחד יקנה את חלקו של הצד השני בנכס ויישאר לגור בו ובמקרה של אי הסכמה בין בני הזוג יינתן צו לפירוק שיתוף במקרקעין ומינוי כונס נכסים.
במקרה של אי הסכמה בין בני הזוג לגבי אופן מכירת דירת המגורים המשותפת שאינה ניתנת לחלוקה, אזי חוק המקרקעין תשכ"ט 1969 והפסיקה קובעים מס' דברים:
- כל שותף במקרקעין יכול לתבוע בביהמ"ש פירוק שיתוף, ז"א גם שותף שבבעלותו זכויות במיעוט.
- סירוב שותף במקרקעין בשל ענין רגשי אינו מהווה טענה משפטית.
- במקרקעין שאינם ניתנים לחלוקה כן אם נוכח בית המשפט כי חלוקה בעין תגרום הפסד ניכר לשותפים כולם או מקצתם יתבצע פירוק שיתוף בדרך של מכירת כל המקרקעין לצד ג' באמצעות הוצאה לפועל כמקרקעין מעוקלים וחלוקת הפדיון לאחר קיזוז הוצאות ומשכנתא.
- חוק המקרקעין מתייחס ספציפית לדירת המגורים המשותפת לבני הזוג וקובע כי ביהמ"ש יעכב מכירת הדירה כל עוד לא נמצא הסדר מגורים חלופי ואפילו זמני לילדי בני הזוג.
- בהיעדר הסכמה בין בני הזוג, ניתן להציע את דירת המגורים לכל המרבה במחיר ובמידה ובית המשפט רשאי לקבוע דרך אחרת לביצוע המכירה שלא ע"י הוצאה לפועל אלא בדרך יעילה וצודקת בנסיבות העניין.
- במידה וקיימת אפשרות להגיע להסדר כולל וסופי של מערכת היחסים הכלכלית בין בני הזוג ובתוך זמן סביר ניתן לעכב את הדיון בפירוק שיתוף ולאחד עם הדיון ברכוש.
- במידה וההתדיינות המשפטית מסתעפת ללא אופק וכאשר ההליכים מטילים עול ומכביד על אחד מהצדדים, ביהמ"ש יכול להורות על פירוק השיתוף.
- בהיעדר הסכמה על מחיר דירת המגורים ימונה שמאי מקרקעין מוסמך מטעם ביהמ"ש.
אשמח ללוות אתכם בכל הקשור לנושאי המקרקעין בתהליך גירושין ולמצות עבורכם את מיטב הזכויות.
בברכה,
עו"ד אליהו גבריאל
054-450-0750
אתר: www.gavriellaw.co.il
מאמר זה מהווה תמצית ואינו מהווה בשום אופן ייעוץ משפטי וכל מקרה נדון לגופו ומומלץ להיעזר בשירותי עו"ד המתעסק בתחום
המאמר נכתב ביולי 2021