כאמור בישראל יש שני סוגי ירושה, האחת עפ"י צו ירושה והשנייה עפ"י צו קיום צוואה. המנוח או המנוחה המותירים אחרי מותם צוואה שקיומה מביא לעיתים לסכסוכי ירושה מרים.
בניגוד להסכם בכתב שנחתם בין שני בני אדם וכעבור זמן מה טוען מי מהם כנגד ההסכם הנ"ל הרי שבמקרה של צוואה, המנוח או המנוחה מותירים אחרי מותם צוואה שביהמ"ש צריך לקבל את פרשנותם לגבי האמור בה ועוד שאלות ומובן כי הדבר כבר לא בנמצא…
חשיבות לקבלת צו קיום צוואה היא לאין שיעור שכן הצו מקנה לצוואה תוקף חוקי כך שלא מתן צו זה, היורש החוקי לא יוכל לתבוע את זכויותיו, כך למשל הוא לא יוכל להעביר על שמו נכסים הרשומים בלשכת רישום מקרקעין(טאבו) בעלות בחשבונות בנקים ועוד.
מכאן חוק הירושה , תשכ"ה- 1965 מקנה מס' עילות להתנגדות כנגד צו קיום צוואה:
סעיף 30 לחוק הירושה קובע כך:
"30. אונס איום וכו'
(1) הוראת צוואה שנעשתה מחמת אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת , תחבולה או תרמית – בטלה.
(2) הוראת צוואה שנעשתה מחמת טעות- אם אפשר לקבוע בבירור מה היה המצווה מורה
בצוואתו אלמלא הטעות, יתקן בית המשפט לפי זה את דבר הצוואה . אם אי אפשר לעשות כן- בטלה הוראת הצוואה."
סעיף 33 לחוק הירושה קובע כך:
"33. צוואה סתומה וכו'
הוראת צוואה שאין לראות מתוכה למי ציווה המצווה או מה ציווה או שאין להבין משמעותה- בטלה."
סעיף 34 לחוק הירושה קובע כך:
"34. צוואה בלתי חוקית וכו'
הוראת צוואה שביצועה בלתי חוקי, בלתי מוסרי או בלתי אפשרי- בטלה"
סעיף 35 לחוק הירושה קובע כך:
"35. צוואה לטובת עדים וכו'
"הוראת צוואה, פרט לצוואה בעל פה, המזכה את מי שערך אותה או היה עד לעשייתה או לקח באופן אחר חלק בעריכתה, והוראת צוואה המזכה בן זוגו של אחד מאלה- בטלה.
סעיף 36 לחוק הירושה קובע כך:
36. ביטול צוואה על ידי המצווה
(1) המצווה רשאי לבטל צוואתו, אם על ידי ביטול מפורש באחת הצורות לעשיית צוואה, ואם על ידי השמדת הצוואה. השמיד המצווה את הצוואה, חזקה עליו שהתכוון בכך לבטלה.
(2) צוואה חדשה, אף אם אין בה ביטול מפורש של צוואה קודמת , רואים אותה כמבטלת את הקודמת במידה שהוראות הצוואה החדשה סותרות את הוראות הצוואה הקודמת, זולת אם אין בצוואה החדשה אלא הוספה על האמור בצוואה הקודמת.
סעיף 38 לחוק הירושה קובע כך:
38. ביטול מקצת הצוואה
(1) נקבע בצוואה דבר בלתי חוקי , בלתי מוסרי או בלתי אפשרי כתנאי לזכיה או כחיוב לפי
סעיף 45 , בטל התנאי או החיוב, ואין בכך כדי לבטל את הזכיה שהיתה מותנית או
שהחיוב היה מוטל עליה.
(2) בטלים חלק, הוראה או תנאי של צוואה שלא כאמור בסעיף קטן (א) אין בכך כדי לבטל
שאר חלקיה, הוראותיה או תנאיה אלא במידה שנראה לבית המשפט שהם קשורים קשר
בל ינתק במה שבטל או שהמצווה לא היה רוצה בהם בלעדיו.
כיצד מגישים התנגדות לביצוע צו קיום צוואה?
ניתן להגיש התנגדות לביצוע צו קיום צוואה בתוך 14 ימים ממועד הפרסום של הגשת הבקשה למתן צו קיום צוואה בעיתונות וברשומות, קיימים מקרים מיוחדים בהם הרשם או ביהמ"ש רשאי לקבוע מועד מאוחר יותר. במקרה של איחור בהגשה, ניתן להגיש בקשה בכתב להארכת מועד להגשת התנגדות.
ההתנגדות מוגשת בכתב וערוכה בתצהיר לרשם לענייני ירושה ובמספר עותקים לפי מספר הצדדים בתיק וכמובן עותק נוסף עבור ביהמ"ש למשפחה, אליו עתיד התיק לעבור.
על מי מוטל נטל ההוכחה לעניין טענת השפעה בלתי הוגנת?
קיימות מס' הלכות שנקבעו בין כותלי מביהמ"ש לעניין נטל ההוכחה בטענה של "השפעה בלתי הוגנת":
בע"א 190/68 סוטיצקי נ' קלינבורט פד"י כ"ב (2) 138, נקבע כי הנטל להוכיח כי מצווה עשה צוואתו מחמת השפעה בלתי הוגנת, מוטל על הטוען לקיומה, וכל ספק בעניין זה פועל לטובתו של מבקש קיום הצוואה.
בע"א 423/75 בן נון נ' ריכטר ואח' פד"י לא (1) 372 נקבע כי אם התקיימה תלות מקיפה ויסודית של מצווה בנהנה, נטל ההוכחה יעבור אל מבקש קיום הצוואה.
"לפי חוק הירושה אין אצלנו כל חזקה לגבי קיומה של השפעה בלתי הוגנת . על כן נקבע הכלל, כי המתנגד לקיום צוואה עליו הראיה שהיא נערכה עקב השפעה כזאת…ואולם גם אצלנו , כאשר הנסיבות האופפות את המקרה מצביעות על קיומה של תלות של אדם אחר בזולתו , שהיא כה מקיפה ויסודית שניתן להניח כי נשלל רצונו החופשי והבלתי תלוי של אותו אדם במה שנגע ליחסים שבינו לבין הזולת, כי אז אפשר לאמר שעשיה או פעולה שהיא בעליל לטובתו של זה האחרון היא תוצאה של השפעה בלתי הוגנת מצידו, אלא אם הוכח היפוכו של דבר. כלומר, במקרה כזה חובת ההוכחה על קיומה של השפעה בלתי הוגנת עוברת משיכמו של המבקש לקיים את המעשה או הפעולה".
בדנ"א 1516/95 מרום נ' היועמ"ש פד"י נ"ב (2) 813 נדונה השאלה: מהי תלות? ונקבעו 4 מבחני עזר שבהתקיימם יש להניח כי התקיימה התלות:
1. תלות ועצמאות.
2. תלות וסיוע
3. קשרי המצווה עם אחרים.
4. מבחן נסיבות עריכת הצוואה
מה קורה אם לא מוגשת התנגדות לצו קיום צוואה?
אם לא הוגשה התנגדות , אזי הבקשה לביצוע צו קיום צוואה תועבר לתגובת אפוטרופוס הכללי, שבסמכותו לאשר הצוואה, להעביר אותה לדיון בביהמ"ש לענייני משפחה, להעביר למבקש דרישה להשלמת פרטים או לתיקון פרטים בבקשה עצמה וכך רק לאחר שהאפוטרופוס הכללי מגיש תגובתו ולאחר שחלפו המועדים כאמור לעיל להגשת התנגדות (14 ימים ממועד הפרסום), אזי מכאן הרשם לענייני ירושה ייתן צו קיום לצוואה.
האמור לעיל מהווה תמצית ואינו מהווה בשום אופן ייעוץ משפטי וכל מקרה נדון לגופו ומומלץ להיעזר בשירותי עו"ד המתעסק בתחום
אוקטובר 2017