הפטר

הפטר מחובות הוא משאת נפשם של רבים טובים הנאנקים תחת עול החובות ומצויים בהליך של חדלות פירעון ואינם רואים כיצד ייצאו מ"כל צרות" ומעוניינים להגיע לסיומו של התהליך הארוך של חדלות פירעון כאשר חלק מחובותיהם יימחקו ולקבל את ההפטר הנכסף ובכך יקבלו פטור כלומר מחיקת חלק מחובותיהם וברשות החוק ומבלי להיות צפויים לפתיחת הליכים משפטיים ו/או נקיטת הליכי הוצאה לפועל נגדם וכך יחזרו לחיות ולנהל חיים רגילים.

לפי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי תשע"ח-2018 שנכנס לתוקף בחודש ספטמבר 2019 לאחר כ-4 שנים מהרגע שנפתחו הליכי החדלות פירעון (פשיטת רגל בשם הקודם) חייב יכול לקבל הפטר מיתרת חובותיו (פטור) וכפי שכבר נאמר במאמר נפרד ניתן לקבל גם הפטר לאלתר ובהתקיים תנאים לפיהם הצרכים ועלויות המחייה הבסיסיים של החייב גבוהים מכושר השתכרותו עשוי להינתן לו הפטר לאלתר וההליכים יסתיימו באותו רגע. (ראה מאמר נפרד)  

הסמכות המשפטית לתת או לבטל הפטר בהליכי חדלות פירעון נקבעת עפ"י סכום החובות והיכן הוגשה הבקשה.

  1. כאשר החייב פתח בהליכי חדלות פירעון(פשיטת רגל) בסכום חובות מעל 150,000 ₪ מוקנית הסמכות לביהמ"ש. 
  2. כאשר החייב פתח בהליכי חדלות פירעון(פשיטת רגל) בסכום חובות מתחת ל- 150,000 ₪ מוקנית הסמכות לרשם הוצאה לפועל. 
  3.  כאשר נפתח הליך חדלות פירעון ע"י נושה(זוכה) הסמכות מוקנית לבית המשפט.

האם ניתן לבטל הפטר באופן רטרואקטיבי?

בהתאם לחוק חדלות פירעון, גם לאחר שניתן הפטר קיימת עדיין סמכות לבטל את ההפטר באופן רטרואקטיבי, להורות על שינוי צו השיקום הכלכלי ולרבות הארכת תקופת התשלומים  במקרה ויוברר שהיו עובדות או נתונים שאם היו ידועים אזי לא ניתן הפטר, החייב לא סייע ו/או לא שיתף פעולה עם הנאמן או הפר תנאי מהותי מהתנאים של הצו לשיקום כלכלי.

ביטול ההפטר אינו פוגע בתוקפם של מכירה, העברה, תשלום או פעולה משפטית אחרת שנעשו כדין אחרי מועד ההפטר ולפני ביטולו.   

על אילו חובות לא ניתן הפטר? 

תשלום עונשי- קרי, קנס או עיצום כספי שהוטל על החייב ע"י רשות מינהלית (עירייה, מועצה מקומית, אזורית, משטרה וכיוצ"ב) או ע"י ערכאה שיפוטית עקב הפרת החוק או הכרעה בביהמ"ש.

חוב הנובע מעבירת מרמה או עבירת גניבה או עבירת מין או אלימות חמורה לפי חוק זכויות נפגעי  עבירה.  בעניין זה, ביהמ"ש אף רשאי להורות כי ההפטר לא יחול על חוב עבר שמקורו בחובת הפיצויים לפי סעיף 77 לחוק העונשין, אם מצא כי הדבר מוצדק נוכח מהות העבירה שבשלה הוטלו הפיצויים, הנסיבות או החומרה.   

חוב מזונות שהחבות בו לפי פס"ד מזונות. 

לעניין חוב מזונות, ביהמ"ש העליון בפס"ד שניתן ביום 3.2.2019 בע"א  8096/17   סקוק נ איסחקוב קבע בהתאם לאמור בפקודת פשיטת הרגל וברוב דעות כי ניתן להחיל צו הפטר שניתן לפושט רגל(בתום לב) על חבות במזונות הנובעת מהיותו ערב לחוב מזונות ומהנימוק כי מדובר בכתב ערבות. יודגש כי פסיקה זו תואמת גם את האמור בחוק חדלות פירעון.    

יושם לב כי ביטול ההפטר אינו מהווה ביטול הליכי חדלות פירעון, אשר יימשכו כאילו לא ניתן הפטר  ובמקרה כזה החייב יוכל לקבל בעתיד הפטר חדש וזאת במידה ויעמוד בתנאים שייקבעו. 

על מנת לבדוק באם את /או אתה מתאימים להליך זה ולשמוע על יתרונות וחסרונות והאם ההליך אינו נוגד ולא פוגע בעניינים אחרים ואינטרסים עליהם תרצו לשמור, אני מזמין אתכם להתייעץ איתי, אשמח ללוות ולהביא אתכם לחוף מבטחים

בברכה,

עו"ד אליהו גבריאל

054-450-0750

אתר: www.gavriellaw.co.il

המאמר מתייחס להליכים שנפתחו החל מ 15.9.2019 ומהווה תמצית ואינו מהווה בשום אופן ייעוץ משפטי וכל מקרה נדון לגופו ומומלץ להיעזר בשירותי עו"ד המתעסק בתחום   

המאמר נכתב ביולי 2021