בגידה של האישה או הבעל כנגד בן/בת זוגם מהווה במקרים רבים סיבה לגירושי בני הזוג, ואולם לא תמיד כך פני הדברים ולעיתים,
מלאכת ניסוח הסכם הגירושין היא קשה, מורכבת ומותאמת לכל מקרה ומקרה בנפרד מאחר ולכל משפחה יש את הייחודיות והרגישות שלה וצריך "לתפור" הסכם גירושין המתאים לה ולכן לעולם לא יהיה הסכם גירושין זהה.
הסכם גירושין טוב הינו הסכם צופן פני עתיד המותאם לצורכי המשפחה ויכולותיה ומתאימים לבני הזוג וילדיהם ויש ליתן מענה הולם על מנת שניתן יהיה להפחית ככל שניתן מחלוקות עתידיות.
כיום, לאור הוראות החוק להסדר התדיינות בסכסוכי משפחה(הוראת שעה) תשע"ה- 2014 מחויבים בני הזוג לפנות להליך גישור בטרם נקיטת הליכים משפטיים וכך ניתן להגיע בהסדר לכל הנושאים השנויים במחלוקת בתוך זמן קצר יחסית ובעלות זולה באופן יחסי.
מהם הנושאים העיקריים בהסכם הגירושין ?
קיימות מס' מחלוקות עיקריות בסכסוך גירושין, שכאמור משתנות ממשפחה למשפחה ובשים לב שבדיני משפחה מתערבבים גם היבטים רבים ומורכבים כגון: אלמנטים ממוניים רגשיים ודתיים ואולם ישנם 3 נושאים עיקריים:
1.משמורת ילדים
בקרב זוג שמתגרש יש להחליט בסוגיית ההורה המשמורן ואילו ההורה השני נושא בחובת המזונות ונפגש עם ילדיו בהתאם לזמני שהייה שנקבעים בהסכם הגירושין. בקרב ההורים המעוניינים במשמורת משותפת נעשית חלוקת זמני שהייה שווה בין ההורים וכפוף לקריטריונים שונים.
2. דמי מזונות ילדים
דמי המזונות עבור הילדים נקבעים עפ"י פרמטרים שונים(ראה פרק דמי מזונות ילדים) ולאחר מכן הנתון מוכנס להסכם הגירושין ומתווסף אליו מועד התשלום ואופן ביצוע התשלום.
3. חלוקת רכוש
רכוש משמע: כספים, מטלטלין, רכב, חסכונות וחשבונות בנק, ולעיתים גם חובות ו/או התחייבויות, עסקים, מוניטין, מקרקעין ונדל"ן, זכויות סוציאליות , קרנות השתלמות וקופות גמל/פנסיה אשר נצברו במהלך נישואי בני הזוג.
קביעת מטרות בהסכם גירושין
במהלך ניסוח הסכם גירושין והמו"מ משתרבבים לא אחת נושאים רגשיים שכבודם במקומם מונח ואולם יש צורך לנתב את הצדדים לסכסוך לדון בנושאים העיקריים לקראת פתרון המחלוקות לעיתים גם בדרכים שונות ויצירתיות.
תנאי חשוב להגעה להסכם גירושין היא שכל צד יגדיר מראש את מטרותיו.
במהלך המו"מ, מטרות ישירות לעין מכסות על מטרות אחרות הסמויות מהעין של בן/בת הזוג ולכן לעו"ד המיומן והמנוסה בתחום היכולת לאבחן זאת ולתת מענה הולם בהסכם גירושין לטובת הצד שהוא מייצג.
האם ניתן להגיע להסכמות המותאמות לצרכים עתידיים של המשפחה?
הסכם גירושין טוב הינו הסכם הצופה פני עתיד ועל כן יש צורך שאנו נהיה אלה שנעצב ונתכנן את עתידנו לפרטי פרטים ולא גורם אחר, בהסכם מראש ניתן למשל להגיע להסכמות בנוגע לזמני שהייה גמישים נוחים יותר, כן למשל, ניתן להגיע להסדרים רכושיים המותאמים לעסקים ספציפיים שלמשל: במקרים בהם מכירת העסק עלולה לגרום להפסד עסקי עצום ואילו המשך הפעלתו בתנאים מסויימים יכול להועיל לצדדים יותר ועל כן דרושה יצירתיות על מנת לתת פתרונות גמישים וכך גם לגבי להסדרים הנוגעים לצרכי הילדים ועוד הרבה אפשרויות רבות אחרות המשתנות ממשפחה למשפחה. עוד למשל, לעיתים תכנון מס נכון המותאם למשפחה המצויה בסכסוך יכול להשפיע רבות ולמנוע פגיעה במצבם הכלכלי.
האם ניתן להגיע להסכם גירושין אף ללא פנייה לערכאות משפטיות ?
התשובה חיובית אבל יש לתת את הדעת לכך שיש לנסח הסכם גירושין שכולל בתוכו את כל האלמנטים הדרושים ולתת להם מענה מעשי המותאם למציאות המשפטית העדכנית ומומלץ להיעזר במגשר המיומן בדיני משפחה שתפקידו גם לפתור את הבעיות אשר צצות במהלך כתיבת ההסכם.
בכל מקרה, על מנת לתת להסכם הגירושין תוקף משפטי יש לאשרו בפני ביהמ"ש לענייני משפחה או בבית הדין הרבני.
מהם היתרונות בהסכם גירושין לפני פנייה לערכאות משפטיות?
היתרונות בהשגת הסכם גירושין בין בני הזוג הינם רבים ואולם באותה עת יש לקחת בחשבון כי כל יתרון לצד אחד יכול להוות חיסרון לצד השני, דבר שגורם לצד אחד לוותר על זכויות ו/או רכוש המגיעים לו בכדי ל"לקנות את הסיכון" כך למשל מרכיב הזמן עשוי להיות חשוב לצד אחד המעוניין/נת לסיים במהירות את הזוגיות הזאת ובכדי להקים את פרק ב' בחייו/ה ואילו הצד השני אינו ממהר כל כך וינסה להשיג ויתורים מהצד שכנגד לטובתו. למשל: צד אשר ההוצאה הכספית הכרוכה בהליכים משפטיים אינו מהווה בשבילו מגבלה יכול לנצל לטובתו את עמדת הצד אשר מרגיש דחוק כספית וחושש מהוצאות כספיות נוספות, כך למשל: בשביל צד אחד ההליכים המשפטיים אינם מהווים קושי נפשי שכן למשל אין הדבר משפיע עליו ואילו הצד השני לא מסוגל/ת לשאת המתח הכרוך בהליך המשפטי וכן הלאה.
מתי ניתן להגיע להסכם גירושין?
ניתן להגיע להסכם גירושין כמעט בכל עת ולמעט במקרים של התדיינות משפטית ולאחר שלב ההוכחות ואולם מתוך ניסיון לעיתים גם לאחר שלב ההוכחות ניתן במקרים מסוימים להגיש לביהמ"ש הסכם גירושין שנחתם ע"י הבעל והאישה בהסכמה.
כיצד מאשרים הסכם גירושין?
הסכם גירושין חייב שיהיה לו תוקף משפטי מחייב בפני בית משפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.
לאחר שבני הזוג חותמים על הסכם הגירושין, הוא מוגש לבית המשפט לענייני משפחה ונקבע מועד לדיון שבמהלכו נשאלים בני הזוג שאלות שונות וזאת על מנת לוודא כי קראו את ההסכם הבינו אותו ולא חתמו עליו מתוך לחץ או כפייה.
במהלך הדיון שהוא אמנם קצר יחסית אבל יש לשים לב לכך שבית המשפט נוהג להפנות שאלות לצדדים ורשאי הוא לבצע תיקונים בהסכם הגירושין ולציין בפרוטוקול הדיון ולפיכך נחוצה נוכחות עו"ד לא רק בשלב ניסוח הסכם הגירושין אלא גם בשלב אישור הסכם הגירושין בפני בית המשפט.
האמור לעיל מהווה תמצית ואינו מהווה בשום אופן ייעוץ משפטי וכל מקרה נדון לגופו ומומלץ להיעזר בשירותי עו"ד המתעסק בתחום
אוקטובר 2017