הליך הגישור מהווה כלי יעיל , חסכוני וידידותי יחסית לזוגות או משפחות המצויים בסכסוכים ומחלוקות.
לעיתים, בני המשפחה בסכסוך ירושה או בני זוג במשבר נישואין מצויים במשבר אך אינם רוצים "לשבור את הכלים" ומחפשים את הדרך לפתור את המחלוקות שלא באמצעים דרסטיים ובלתי הפיכים כמו פנייה לביהמ"ש ולכן הליך הגישור בהיותו הליך רצוני, שאינו מחויב לדיני הראיות וסדרי הדין וחסוי מעיקרו ולפיכך מתאים במקרים רבים.
יתרונות הליך הגישור בסכסוך גירושין
להליך הגישור יתרונות רבים, שכן אינו פורמאלי מאחר והצדדים יכולים להעלות טענות בצורה חופשית, כך שהמגשר מאפשר לצדדים ל"לשפוך" את אשר על ליבם מה שבד"כ בביהמ"ש הדבר לא תמיד מתאפשר ומצד שני, ההליך פחות חשוף ובכך נמנעת פגיעה במשפחה ובילדים והוא מאפשר לצדדים להרגיע את המצב ולא להביאו למצבי קיצון.
במהלך הגישור שהוא וולונטרי(ז"א מרצון) כל צד יכול בכל רגע נתון להפסיק את ההליך. הליך הגישור גם מתאים לזוגות שאחד מהם אינו מעוניין שחייהם האישיים ו/או העסקיים יהיו חשופים. יתרון נוסף, שלגישור בתוך המשפחה קיימת אפשרות ליצירתיות במקרים סבוכים.
ביחס להליך המשפטי, הליך הגישור הוא מתיש פחות וחסכוני יותר מהבחינה הכלכלית.
יחד עם זאת, לא כל המקרים מתאימים לגישור ולעיתים פנייה לביהמ"ש היא האופציה המועדפת
כך שכל מקרה צריך להיבדק בנפרד.
גישור בסכסוכי ירושה
הליך הגישור בסכסוכי ירושה הינו לעיתים קרובות מורכב מאוד ומפגיש בין דורות שונים לעיתים בתוך מציאות עסקית ומשפחתית מורכבת ולמשל: בשונה במציאות העסקית הרגילה שבה יש תיעוד ורישום של הסכמים ו/או עסקאות שעשוי ליתן פתרון לסכסוך. הליך הגישור בירושה מלווה בהיבטים רבים ומורכבים הנבחנים היבטים כספיים/ עסקיים, מיסוי ונדל"ן וכיוצ"ב ומגשר בעל ידע וניסיון רב בתחום האזרחי- מסחרי יש את כל הכלים לפתור מחלוקות מורכבות בדרכים יצירתיות ויעילות ולא מקפחות.
כך למשל, לא תמיד הצדדים שנקלעים לסכסוך ירושה מעוניינים "לשבור את הכלים" אלא רוצים לתת מענה לבעיות שלא נפתרו עקב קשיי תקשורת וטינה בתוך המשפחה וכאשר במהלך הגישור מתוודעים הצדדים להשלכות האפשריות אזי ולא פעם הם מתרצים ומסכימים להגיע להסדר שספק אם בפנייה לביהמ"ש היו מגיעים לאותה נקודה רצויה.
אם זאת, כל מקרה נדון לגופו וכל משפחה נבחנת בהתאם לעובדות המקרה, סוג הרכוש, מצבה כלכלי, הגיאוגרפי והחברתי וכן בהתייחס למצב המשפטי.
יתרונות הליך הגישור בסכסוכים בתוך המשפחה
גישור בתוך המשפחה בהיותו בלתי פורמלי וחסוי מקנה יתרונות רבים כגון:
- הצדדים יכולים להעלות טענות בצורה חופשית ולעיתים בצורה נפרדת, כך שהמגשר מאפשר לצדדים ל"לשפוך" את אשר על ליבם מה שבד"כ בביהמ"ש הדבר לא תמיד מתאפשר.
- ההליך פחות חשוף ובכך נמנעת פגיעה בקרובי משפחה ומאפשר לצדדים להרגיע את המצב ולא להביאו למצבי קיצון.
- כל צד יכול בכל רגע נתון להפסיק את ההליך.
- בני זוג או בני משפחה שאינם רוצים שחייהם האישיים ו/או העסקיים יהיו חשופים לכל.
- בסכסוכי גירושין וגם בירושה בהם קיימת מורכבות עסקית סבוכה בהם נדרשת יצירתיות בפתרונות שלא תמיד מתקיימת בבית המשפט לענייני משפחה.
- הגישור מתיש פחות וחסכוני יותר מהבחינה הכלכלית.
- הצדדים שנקלעים לסכסוך משפחתי ואינם מעוניינים ל"שבור את הכלים" אלא רוצים לקבל מענה לבעיות שלא נפתרו עקב קשיי תקשורת.
- המגשר הוא אובייקטיבי ושומר על חיסיון הגישור.
- קיימת שליטה של הצדדים על תוצאות ההליך.
- הגישור במשפחה מקנה חיסכון ניכר בזמן יקר.
- הגישור במשפחה עשוי להקנות לעיתים תכנון מס נבון וחיסכון כספי ניכר.
- עשוי לשמור על מערכת יחסים תקינה גם עם המשפחה המורחבת.
החסרונות של גישור במשפחה
לא כל המקרים מתאימים לגישור ולעיתים, צד אחד עושה שימוש לרעה בהליכי הגישור ו/או כאשר צד אחד אינו מקבל את מרות המגשר "ומרוויח זמן" כדי למסמס את ההליך או במקרה שהצדדים אינם מגיעים לעמק השווה במחלוקות והזמן שחלף בגין כך ובמקרים אלו ופנייה לביהמ"ש היא האופציה המועדפת כך שכל מקרה צריך להיבדק בנפרד בהתאם לעובדות המקרה, סוג הרכוש, מצבה כלכלי, הגיאוגרפי והחברתי וכן בהתייחס למצב המשפטי.
האמור לעיל מהווה תמצית ואינו מהווה בשום אופן ייעוץ משפטי וכל מקרה נדון לגופו ומומלץ להיעזר בשירותי עו"ד המתעסק בתחום
אוקטובר 2017