הגישור בגירושין

הליך הגישור מהווה כלי יעיל , חסכוני וידידותי יחסית לזוגות או משפחות המצויים בסכסוכים ומחלוקות.

לעיתים, לרבים מהזוגות נשואים הנמצאים במשבר אינם רוצים  "לשבור את הכלים" ומחפשים את הדרך לפתור את המחלוקות שלא באמצעים דרסטיים ובלתי הפיכים כמו פנייה לביהמ"ש ולכן הליך הגישור בהיותו הליך רצוני, תחת חיסיון עו"ד – לקוח ואינו מחויב לדיני הראיות וסדרי הדין מתאים במקרים רבים, דבר שמאפשר פעמים רבות בבעיות מורכבות להגיע לפתרונות יצירתיים ולא מקפחים.

 

אודות המגשר

להבדיל מפסיכולוג זוגי, העוסק רק בצדדים הרגשיים של הסכסוך בגירושין, עו"ד המתמחה בדיני משפחה נותן מענה בתחום הרכושי ממוני ולא אחת גם בתחום הרגשי. לא אחת קורה כי כאשר מגיעים זוגות עם רצון להתגרש ופונים לעו"ד על מנת לקבל תמונת תשקיף עתידית שלהם לאחר הגירושין וחוזרים בהם ותוך המלצה ממני להמשיך טיפול אצל מטפל זוגי מוסמך.

 

כיצד מתבצע הליך הגישור?

במידה וברצון בני הזוג לפנות להליך הגירושין אזי המגשר נפגש עם בני הזוג ביחד ולאחר מכן לחוד ובכל בהתאם לאופי היחסים ובתיאום עם בני הזוג. הם חותמים על הסכם המותאם ספציפית לגישור והמידע הניתן במסגרת הגישור בגירושין מצוי תחת חיסיון ואין לעשות בו כל שימוש.

במהלך הגישור, נעשית הכרה מעמיקה עם בני הזוג, זיהוי צרכיהם המחלוקות הנטושות ביניהם וכן כמובן מתן פתרונות מלאים לספק את רצונותיהם. המגשר יכול להציע לבני הזוג אלטרנטיבות

ובסופו של דבר הם אשר קובעים את עתידם, בניגוד למצב בו ערכאה משפטית קובעת את עתידם.

הסכם גירושין בגישור

לאחר שהמגשר מבין את המחלוקות והציע לבני הזוג פתרונות אפשריים ולאחר שהגיעו להסכמות כלליות, אזי בשלב זה עוברים לשלב הכנת טיוטת  הסכם גירושין ויחסי ממון שבמסגרתו בני הזוג צריכים ליתן מענה ספציפי עתידי ברזולוציות של היום יום, והדבר מצריך ניהול הגישור בידי המגשר בכדי לתת מענה מיידי ומשביע רצון לטובת בני הזוג והילדים.

 

אישור הסכם גירושין בבית המשפט לענייני משפחה או בית דין דתי

הסכם הגירושין מוגש לאישור ביהמ"ש לענייני משפחה או לבית הדין הדתי וקבלת תוקף פס"ד.

 

יתרונות הליך הגישור בסכסוך גירושין

כאמור במקרה ופני בני בזוג בכל זאת לגירושין אזי להליך הגישור יתרונות רבים, שכן אינו פורמאלי מאחר והצדדים יכולים להעלות טענות בצורה חופשית, כך שהמגשר מאפשר לצדדים ל"לשפוך" את אשר על ליבם מה שבד"כ בביהמ"ש הדבר לא תמיד מתאפשר ומצד שני, ההליך פחות חשוף ובכך נמנעת פגיעה במשפחה ובילדים והוא  מאפשר לצדדים להרגיע את המצב ולא להביאו למצבי קיצון.

 

  • כל צד יכול בכל רגע נתון להפסיק את ההליך. 
  • בני זוג שאינם רוצים שחייהם האישיים ו/או העסקיים יהיו חשופים לכל. 
  • בסכסוכי גירושין בהם קיימת מורכבות עסקית סבוכה בהם נדרשת יצירתיות בפתרונות שלא תמיד מתקיימת בבית המשפט לענייני משפחה. 
  • הגישור מתיש פחות וחסכוני יותר מהבחינה הכלכלית.
  • הצדדים שנקלעים לסכסוך משפחתי ואינם מעוניינים להתגרש אלא רוצים לקבל מענה לבעיות שלא נפתרו עקב קשיי תקשורת
  • המגשר הוא אובייקטיבי ושומר על חיסיון הגישור. 
  • קיימת שליטה של בני הזוג אודות חייהם בעת גירושין. 
  • הגישור מקנה חיסכון ניכר בזמן יקר. 
  • הגישור יכול להקנות לעיתים תכנון מס נבון וחיסכון כספי ניכר. 
  • שמירה על מערכת יחסים תקינה וסבירה גם לאחר הגירושין


החסרונות של גישור בגירושין,
לא כל המקרים מתאימים לגישור ולעיתים, צד אחד עושה שימוש לרעה בהליכי הגישור ו/או כאשר צד אחד אינו מקבל את מרות המגשר "ומרוויח זמן" כדי למסמס את ההליך או במקרה שבני הזוג אינם מגיעים לעמק השווה במחלוקות והזמן שחלף בגין כך ובמקרים אלו ופנייה לביהמ"ש היא האופציה המועדפת כך שכל מקרה צריך להיבדק בנפרד בהתאם לעובדות המקרה, סוג הרכוש, מצבה כלכלי, הגיאוגרפי  והחברתי וכן בהתייחס למצב המשפטי.

 

 

האמור לעיל מהווה תמצית ואינו מהווה בשום אופן ייעוץ משפטי וכל מקרה נדון לגופו ומומלץ להיעזר בשירותי עו"ד המתעסק בתחום

 

המאמר נכתב באוקטובר 2017