תקופת צינון בהליכי חדלות פירעון

במסגרת הליכי חדלות פירעון קיים הצד הפחות נעים שרבים מנסים להסתירו, קרי תופעת ביטול הליכי הליכי פשיטת רגל ו/או חדלות פירעון , כאשר הסיבות לביטול הם מחדלי החייב כגון:  אי תשלום צו תשלומים חודשי, אי הגשת דוחות דו חודשיים וחוסר שיתוף פעולה עם הנאמן וכיוצ"ב.

לאחר ביטול ההליך, לנושים קיימת זכות להתחיל שוב בפעולות גבייה כנגד החייב המוצא עצמו תחת מתקפה של  הליכי הוצל"פ אגרסיביים: עיקול שכר, עיקול מטלטלין, עיקול בנק וכיוצ"ב.

בהיעדר אפשרות להגיע להסדרי חוב עם הנושים ולאור העובדה כי החובות בהוצל"פ תפחו בינתיים ומכאן ננקטים כנגד החייב הליכי גבייה: עיקולים וכיוצ"ב אזי לא נותרה הברירה אלא לפתוח מחדש בהליכי חדלות פירעון.   

בשנת 2014 נקבע ע"י ביהמ"ש העליון הלכת אלקצאצי בע"א 8673/13  לפיה בפניה מחדש להליכי פשיטת רגל במקרה של ביטולם עקב מחדלים, תקופת הצינון בין ההליכים תעמוד בין שנה לשנה וחצי ובמקרים חמורים יותר עד שנתיים וחצי.  

חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי תשע"ח-2018 החדש שנכנס לתוקף ב15.9.2019 אינו נותן מענה לסוגייה קריטית זו לחייבים רבים המוצאים עצמם חסרי אונים וללא מזור.   

בשנת 2021 הגיעה סוגייה זו שוב לפתחו של ביהמ"ש העליון במסגרת בקשת רשות ערעור ברע"א 663/21 , 1204/21 שייח מנאר בראשות כב' השופט דוד מינץ, אושררה עמדת הממונה כי הילכת אלקצאצי עודנה קיימת גם במסגרת חוק לחדלות פירעון ושיקום כלכלי תשע"ח- 2018. 

ביהמ"ש העליון כי במידה ולא נקבעה תקופת צינון ע"י הערכאה אשר ביטלה את ההליך הקודם, אזי הממונה על חדלות פירעון ושיקום כלכלי הוא הגורם המוסמך להכריע בעניין אורך תקופת הצינון

נימוקי ביהמ"ש העליון: מדובר באקט של "חסד המחוקק", על החייב לנהוג בתום לב ולא לנצל לרעה את ההליכים, אין לאפשר הגשת בקשה חוזרת ללא תקופת צינון שכן הדבר עשוי לעודד את החייב לשתף פעולה עם ההליך, יש לאזן בין זכויות היחיד לזכויות הזוכים וטובת הציבור,  אין סתירה בין תק' צינון לתכלית של השיקום הכלכלי של היחיד, ביטול מנגנון "חייב מוגבל באמצעים" לא קשור לסוגיית הצינון.

ביהמ"ש העליון קובע פרמטרים לקביעת אורך תקופת הצינון : " לצורך קציבת תקופת צינון מתאימה על הממונה ועל בית המשפט המעביר תחת את החלטת הממונה תחת שבט ביקורתו להתייחס לנסיבות המקרה הפרטני הנמצא לפניו. במסגרת זו, יש לקחת בחשבון בין היתר את אופי מחדלים והישנותם, מידת הנזק שהסבו המחדלים לנושים, התנהלותו הכלכלית של היחיד במשך תקופת הצינון, ניסיונות היחיד להשתקם בכוחות עצמו בתקופת הצינון , יצירת חובות חדשים על ידי היחיד, תום לבו של היחיד ביצירת חובות החדשים" 

יודגש כי דרוש ניסיון משפטי ומקצועי רחב בתחום זה על מנת להתמודד עם האתגר המשפטי במצב הבעייתי הנ"ל ולפיכך במטרה לבדוק באם את /או אתה מתאימים להליך זה ולשמוע על יתרונות וחסרונות והאם ההליך אינו נוגד ולא פוגע בעניינים אחרים ואינטרסים עליהם תרצו לשמור, אני מזמין אתכם להתייעץ איתי, אשמח ללוות ולהביא אתכם לחוף מבטחים

בברכה,

עו"ד אליהו גבריאל

054-450-0750

אתר: www.gavriellaw.co.il

המאמר מתייחס להליכים שנפתחו החל מ 15.9.2019 ומהווה תמצית ואינו מהווה בשום אופן ייעוץ משפטי וכל מקרה נדון לגופו ומומלץ להיעזר בשירותי עו"ד המתעסק בתחום   

המאמר נכתב ביולי 2021