תופעת האלימות בתוך המשפחה היא נרחבת למדיי וקיימת כמעט בכל רבדי החברה בישראל,
צו הרחקה הינו שום כללי למס' צווים כאשר לבית המשפט או למשטרה קיימת הסמכות לכך כאשר המטרה היא להגן על יחיד או קבוצה מפני יחיד או קבוצה אחר.
קיימים 3 סוגים של צווים:
- צו הגנה
- צו מניעה הטרדה מאיימת
- צו הרחקה משטרתית
1. צו הגנה
צו הגנה הינו צו הניתן כנגד בן משפחה כהגדרתו הרחבה המצויה בחוק למניעת אלימות
במשפחה, תשנ"א- 1991 ומשמש כ"עזרה ראשונה" להגן על בן משפחה שכנגדו הופעלה אלימות מפני הישנות האלימות בעתיד ובכדי להפסיקה לאלתר.
1.1היכן ניתן להגיש צו הגנה?
ניתן להגיש בקשת צו הגנה בכל בית משפט לענייני משפחה או בית דין דתי או ביהמ"ש שלום.
כאשר, הנפגע הינו מתחת לגיל 18 ניתן להגיש רק בביהמ"ש לענייני משפחה.
1.2ההגנות שניתנות בצו?
המבקש צריך לציין לפרט בבקשה מה ברצונו שביהמ"ש יאסור על בן המשפחה האלים, למשל: לאסור עליו להיכנס לדירה בה מתגורר בן המשפחה הנפגע וכיוצ"ב ובהתחשב בכל מקרה ומקרה
1.3הדיון בצו הגנה
ביהמ"ש רשאי לתת צו הגנה במעמד צד אחד (למעט במקרה של בקשה על רקע של התעללות נפשית מתמשכת) לאחר מתן הצו ביהמ"ש מחויב לקיים דיון במעמד שני הצדדים תוך 7 ימים ממתן הצו לדון בשאלת באם להאריך את תוקף הצו או לא. במהלך הדיון ייחקרו הצדדים ונטל ההוכחה להוכיח זאת מוטלת על כתפי המבקש ולפיכך עליו להוכיח את הצדקה להוצאת הצו, כלומר במידה והנך מגיע לביהמ"ש ועוה"ד הצד השני מצליח להפריך את טענותיו אזי ביהמ"ש עשוי להשתכנע שלא להאריך את תוקף הצו.
1.4מהו תוקף צו ההגנה שניתן ע"י ביהמ"ש?
תוקף הצו ל3 חודשים, אבל ביהמ"ש רשאי להאריכו עד ל6 חודשים ובמקרים מיוחדים גם לתקופה כוללת של שנה.
2. צו מניעה הטרדה מאיימת
בשנת 2001 חוקק החוק למניעת הטרדה מאיימת, תשס"ב- 2001 ניתן להגיש בבית המשפט לענייני משפחה, בתי משפט השלום ובתי המשפט לנוער. בהתאם לחוק זה ניתן להוציא צו מניעה הטרדה מאיימת במעמד צד אחד ובכפוף לכך שביהמ"ש התרשם כי קיים צורך מיידי בהגנה. בדומה לבקשת צו הגנה גם כאן על ביהמ"ש לקיים דיון תוך 7 ימים מהגשת הבקשה וביהמ"ש רשאי להורות על מגבלות ואיסורים שונים כמו: איסור יצירת קשר בכל דרך שהיא עם הנפגע, לאסור להימצא בקרבת הנפגע וכיוצ"ב.
2.1 מהי הטרדה מאיימת?
משמע הטרדות ואיומים בכל דרך שהיא, בבילוש או במארב או בהתחקות אחר תנועותיו ו/או מעשיו, בפגיעה בפרטיות ובשלוות חייו, יצירת קשר בעל פה בכתב ובכל אמצעי אחר או כי הוא עלול לפגוע בגופו ומביא לתחושות איום וחרדה אצל מבקש צו ההגנה.
2.2 לכמה זמן תקף צו הטרדה מאיימת?
ביהמ"ש רשאי לתת צו מניעה להטרדה מאיימת במעמד צד אחד אם הוא סבור שהדבר דרוש להגנה מיידית או שהמשיב הוזמן ולא התייצב לדיון.
תוקפו של צו מניעת הטרדה לא יעלה על 6 חודשים וביהמ"ש רשאי להאריך את תוקף הצו לא יותר מתקופה כוללת של שנה. אבל לביהמ"ש הסמכות להאריך את תוקף הצו לשנתיים רק כנגד נימוקים מיוחדים שיפורטו בהחלטתו.
2.3 מה ניתן לעשות בעת הפרת צו מניעת הטרדה מאיימת?
ניתן להגיש תלונה במשטרה על הפרת צו הטרדה מאיימת ושוטר יכול לעצור את המפר.
2.4 מהם הסנקציות בפניית סרק לבקשת צו הטרדה מאיימת?
סעיף 9 לחוק מניעת הטרדה מאיימת קובע סנקציות כנגד אדם שהגיש בקשת סרק ויכול להטיל עליו לשלם הוצאות לטובת המדינה והצד שנפגע ו/או פיצוי נאות למי שנפגע מהבקשה.
3. מהו צו הרחקה משטרתי?
במצבים בהם מוגשת תלונה במשטרה בגין אלימות במשפחה בסמכות קצין משטרה להורות על
מס' תנאים מגבילים במשך 30 ימים לכל היותר. במגבלות כגון: איסור על יצירת קשר עם
המתלונן, איסור מגע כלשהו עם המתלונן וכיוצ"ב.
להרחבה על אלימות במשפחה, ראה מאמרי באתר בעניין אלימות במשפחה.
האמור לעיל מהווה תמצית ואינו מהווה בשום אופן ייעוץ משפטי וכל מקרה נדון לגופו ומומלץ להיעזר בשירותי עו"ד המתעסק בתחום
אוקטובר 2017