מעמדה של דירת מגורים בעת הליך חדלות פירעון.

אומרים שביתו של אדם הוא מבצרו, אך האם זה נכון תמיד? במשך שנים רבות הקו המנחה של בית המשפט הישראלי היה כזה אשר העניק ערך מיוחד לדירה בה דר אדם המצוי בהליך פשיטת רגל. הערך הזה נבע מן ההגנה עתיקת היומין של חייב מפני נושיו.  התורה הקדושה מעניקה משקל כבד לסוגיה בה אין לגרום לחייב סבל קשה בעת הדרישה להחזרת חובו. 

"אִם כֶּסֶף תַּלְוֶה אֶת עַמִּי אֶת הֶעָנִי עִמָּךְ לֹא תִהְיֶה לוֹ כְּנֹשֶׁה לֹא תְשִׂימוּן עָלָיו נֶשֶׁךְ;  אִם חָבֹל תַּחְבֹּל שַׂלְמַת רֵעֶךָ עַד בֹּא הַשֶּׁמֶשׁ תְּשִׁיבֶנּוּ לוֹ;  כִּי הִוא כְסוּתֹה לְבַדָּהּ הִוא שִׂמְלָתוֹ לְעֹרוֹ בַּמֶּה יִשְׁכָּב וְהָיָה כִּי יִצְעַק אֵלַי וְשָׁמַעְתִּי כִּי חַנּוּן אָנִי (שמות כב, כד-כו)"

בעבר, לאורך שנים ניתנה הגנה על בית מגורים באמצעות חוק הגנת הדייר, כך שבמידה ואחד מבעלי הדירה נקלע לחובות ונכנס להליך פשיטת רגל החייב ובני ביתו נחשבו לדייר מוגן. אך, כיום חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018 שנכנס לתוקף ב- 15.9.2019 (המחליף את פקודת פשיטת הרגל) ביטל הגנה זו וניתן שיקול דעת לבית המשפט בעניין מימוש בית המגורים להעשרת קופת הנשייה.

למעשה, ביטול ההגנה מעניק לבית המשפט האפשרות, לאחר הפעלת שיקול דעת קפדני, ושמיעת דעתם של החייב והנושים בטרם יורה למכור את הזכות במקרקעין לצד ג' ולהשתמש בתמורה שתתקבל  לצורך כיסוי החובות. 

לנאמן בהליכי חדל"פ מוקנית הסמכות לפנות לביהמ"ש בבקשת מכירת בית מגורים ולכיסוי החובות 

ביהמ"ש מחויב בטרם אישור המכירה לקיים דיון במהלכו יישמעו טענותיהם של החייב והנושים.

לפי סעיף 229 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, ביהמ"ש לא יאשר מכירת הדירה אלא אם מצא כי התקיימו התנאים הבאים: 

  • התועלת שתצמח לנושים ממכירת הבית גוברת על הנזק שייגרם לחייב ובני משפחתו לנוכח גילם, מצבם הבריאותי והנסיבות האישיות. 
  • אין אפשרות סבירה אחרת לפירעון החוב שפוגעת פחות בחייב. 
  • לחייב ובני משפחתו יימצא מקום דיור חלופי באזור מגוריהם התואם את צורכיהם או שהועמד לרשותם סידור חלוף, קר, דירת מגורים חלופית סבירה לפי צורכיהם ולתקופה אשר תיקבע ע"י ביהמ"ש.    

יודגש כי על זכות במקרקעין של היחיד או של מי שהיה שותפו בזכות מקרקעין לא יחולו הוראות סעיף 33 לחוק הגנת הדייר.

לכן, פעמים רבות כאשר עומד עניין בית המגורים על הפרק בבחינת החובות והזכויות של החייב קיימת חשיבות מכרעת בצומת קבלת ההחלטות ע"י בדיקה כוללת של כל נכסי החייב, בירור מעמיק עמו ובני משפחתו ולצורך מתן פתרונות יצירתיים וזאת על מנת להקטין הסיכונים הכרוכים בניהול מעין זה ע"י עו"ד בעל ניסיון בייצוג בביהמ"ש שעשויים להביא את החייב ל"חוף מבטחים" תוך הגנה על בית המגורים במינימום נזקים. 

אם נקלעתם לחובות ואתם מעוניינים לדעת האם דירת המגורים שלכם מוגנת בעת הליכי חדלות פירעון, אשמח לעמוד לרשותכם וללוות אתכם לאורך ההליך כולו.

עו"ד אליהו גבריאל – www.gavriellaw.co.il

054-450-0750

מאמר זה מתייחס להליכים שנפתחו החל מ15.9.2019 ומהווה תמצית ואינו מהווה בשום אופן ייעוץ משפטי וכל מקרה נדון לגופו ומומלץ להיעזר בשירותי עו"ד המתעסק בתחום   

המאמר נכתב במרץ  2021